De gemeente Den Haag grijpt “keihard” in om de afvalcrisis in Laak, en de achterliggende problemen, aan te pakken. “Maar er is meer nodig”, zegt wethouder Martijn Balster van Wonen, Wijken en Welzijn. Hij wil dat beleggers, werkgevers en uitzendbureaus mee gaan betalen aan de oplossingen.
Balster reageert op een artikel in de Volkskrant dat vrijdag verscheen, waarin wordt beschreven hoe bij een van de ondergrondse afvalcontainers in Laak constant illegaal afval wordt geplaatst, ook als de container zelf niet vol zit.
“Het is om gek van te worden”, zegt Balster. “Het zou ons allen sieren als we bereid zouden zijn - voor we de verantwoordelijkheid hebben gelegd waar die hoort - ook gewoon aan de slag te gaan. Capaciteit omhoog. Vegen, leegmaken, schoonmaken. In gesprek met wijkbewoners en alle nieuwe bewoners over het op orde houden en krijgen van de wijk. En alles aanbieden wat daarbij kan helpen.”
Balster wijst nadrukkelijk op de achterliggende problematiek. “Laak lijdt onder de misselijke gevolgen van woninghandel”, aldus de wethouder. “De belangen van de bewoners, die betaalbaar en fijn willen wonen sneeuwden onder ten faveure van huisjesmelkers en beleggers die zonder verantwoordelijkheidsgevoel voor betaalbaarheid voor de huurders, de gevolgen voor de leefomgeving van het handelen, opknippen en soms per bed verhuren van het particuliere vastgoed in de wijk, compleet hun gang konden gaan.”
De PvdA-politicus wijst daarbij nadrukkelijk naar de keuzes van de laatste kabinetten die dit mogelijk hebben gemaakt. “Een overheid die de vrije markt verkoos boven de belangen van bewoners”, aldus Balster. “De wijk is niet meer van de bewoners, zij zijn de verliezers.”
Den Haag heeft al een flink aantal maatregelen genomen om de problemen tegen te gaan, zoals een kamerverhuurverbod, uitbreiding van de handhaving door de Pandbrigade en de mogelijkheid om bij misstanden direct te beboeten. “Daar komt straks een verbod om woningen op te kopen voor de verhuur bij, evenals stevige instrumenten om goed verhuurderschap af te dwingen”, aldus Balster.
“Waar beleggers, werkgevers en uitzenders totaal geen verantwoordelijkheid voelen voor de huisvesting van hun werknemers, grijpen wij nu keihard in. Maar er is meer nodig. Beleggers, werkgevers en uitzenders moeten deze last dragen: in financiële zin, in de verantwoordelijkheid die zij hebben voor goed werkgeversschap en goed verhuurderschap. Niet meer dan logisch, gezien het profijt van goedkope arbeidskrachten, de bizarre rendementen die worden gemaakt over de ruggen van kwetsbare huurders.”
Balster erkent dat hiermee op de korte termijn de problemen niet worden verholpen. “Zij die pas echt wakker liggen, zijn er nog niet direct mee geholpen. Want het aanpakken van beleggers, werkgevers en uitzenders ligt buitengewoon gevoelig bij de rechtse partijen in het andere Den Haag. En kost tijd, kostbare tijd. Al tijden studeert het rijk op mogelijkheden, maar oplossingen blijven uit.”
Balster eindigt zijn betoog met een oproep om vooral niet op te geven in Laak. “Moedeloosheid en gelatenheid is de bijl aan de wortel van een leefbare wijk. Daar is de wijk waar ik Den Haag op zijn mooist leerde kennen, veel te dierbaar voor.”